Stefan Berghammer     

Home    •    Biografie    •    Studio Oertoon/Workshops    •    Media    •    Links    •    Contact

________________________________________________________________________________________________________________


Studio Oertoon/Workshops
 

WAT IK DOE EN WAT U KUNT VERWACHTEN

Voor mijn zangstudio heb ik een eigen aanpak ontwikkeld.

Deze is gebaseerd op lichaamswerk in combinatie met zangtechniek. Het belangrijke woord is COMBINATIE.

Ik ga op eigen wijze met u op zoek naar u persoonlijke ‘oertoon’. Dit heeft niets met esoteriek te doen maar met handwerk om een vrije stem te bevorderen.

Het wiel woord natuurlijk niet nieuw uitgevonden…..het is een combinatie van verschillende oefeningen die voor de stem goed werken en die men als professional en vooral als amateur mee naar huis kan nemen…..het zijn geen ingewikkelde oefeningen…..en da gaat het mij om…..zodat ook de ambiteuse hobbyzanger zijn stem gezond verder kan ontwikkelen.

De oertoon die wij proberen te vinden is de basis van je eigen zangtechniek.

Hoe voel ik mijn lichaam tijdens het zingen en hoe gebruik ik mijn lichaam voor het Zingen?

Deze vraag is voor mij de basis van het muziek maken…..en laten we eerlijk zijn, er zijn wel een hoop zangtechnieken die zangers gebruiken om een vrije, lichamelijke, gezonde en mooie toon te vinden maar ik ben noch geen techniek tegengekomen die lichaamswerk en technische oefeningen gelijkwaardig benoemen en met elkaar verbinden…..en dat is precies mijn aanknopingspunt.

Aan hand van lichaamswerk (o.a. oefeningen uit de Feldenkrais methode, de Alexandertechniek, Eutonie, Terlusologie en Bio-energetics) en stemtechnische oefeningen ga ik met u op zoek naar u eigen klank en u eigen zinggevoel.

Voor een gezond stemgebruik is het belangrijk gebruik te maken van de natuurlijke reflexen van het lichaam, deze te ontdekken en bewust te gebruiken.

Wij werken met fietsbanden, tennisballen, met gymnastiek ballen, wijnkurken een vele anderen utensilien.

Ons doel is een vrije stem met een goede weerklank, een dragende capaciteit, flexibiliteit, een groot bereik, een individueel timbre, een mooie klank met een evenwichtig vibrato en een goede tekstverstaanbaarheid.

"Lichtheid in de klank op basis van een elastische spanningsbalans in de lichaam".

U kunt op deze manier meer vrijheid, plezier en expressie in u zang berijken.

PROBEER HET UIT!

Omdat ik ook als pianist ben afgestudeerd kan voor de lessen meegebracht repertoire door mij zelf begeleid worden. Tevens bestaat er de mogelijkheid voor piano-coaching!

 

WORKSHOPS

workshop

Meerdere jaren all geef ik ook WORKSHOPS aan ensembles en koren van verschillend niveaus en aantal deelnemers (5 tot 50).

Er zijn op dit moment 3 concepten: kort (1,5 uur zonder pauze), normaal (3 uren met een pauze van 20 minuten) en lang (6 uren met lunchpauze van een uur en 2 korte pauzes). Uit ervaring wordt de workshoplengte van 3 uren het meest gekozen.

In elke workshop worden zo veel punten mogelijk aangesproken in een kompakte een verstandige wijze. IEDEREN kan meemaken - de oefeningen zijn makkelijk te begrijpen en "mee naar huis" te nemen om verder daarmee te experimenteren - voorall voor hobby-zangers heel erg geschikt.

Een workshop is natuurlijk geen vervanging voor individuele zanglessen. Heeft u interesse in individuele zanglessen dan kunt u alltijd met mij contact opnemen.